© 2008-2018 lazaropolee.blogspot. All rights reserved. mojso

При објавување на материјали од блогот lazaropolee.blogspot.com во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е превземен текстот.

МАРТИН ДИМКОСКИ ПОПОСКИ (1800-1870)

МАРТИН ДИМКОСКИ ПОПОСКИ
(1800-1870)


Роден е во 1800 година, а потекнува од еден од најстарите родови во селото, кои што го сметаат Лазар (основачот на Лазорополе за свој предок). Татко му се викал Петре, а негова сестра била Ѓурѓа, која во 1798 година (пред тој воопшто да се роди) се омажила за Ѓурчина Кокалески. Мартин Димкоски својата заслуга меѓу селаните во Лазорополе ја добил благодарение на активностите што ги презеле заедно со Ѓурчина Кокале.Тој како селски свештеник се трудел целото село да го одржува во духовно единство, додека Ѓурчин благодарејќи на својата моќ и авторитет, го заштитувал селото. Како и неговите претходници и тој се борел против грчкото црковно влијание, кое на овие простори се обидувало да се инфилтрира по укинувањето на Охридската архиепископија.
Тие заедно со Ѓурчина Кокале се главните иницијатори за изградба на големата селска црква во Лазорополе. По нејзината изградба во 1841 година, тој станува главен селски свештеник. Била изградена и една градба во црковниот двор, како продолжеток на црквата, а која всушност била првото лазороско училиште, во кое што повторно, тој станува првиот селски учител. Богослужбата ја изведувал на црковнословенски јазик, додека наставата ја водел на мијачки народен говор, останувајќи со тоа доследен на традицијата која што постоела пред укинувањето на Охридската архиепископија.
По смртта на својот зет и пријател Ѓурчин Кокале, во 1863 година, па сé до сопствената смрт во 1870 година, воопшто не дозволувал во селото да влезе грчки свештеник, објаснувајќи дека не сака да се посрами пред Ѓурчина, кој што му го оставил тој аманет.
Заради своите заслуги, тој е закопан зад олтарот на црквата Св. Ѓорѓија, во црковниот двор, веднаш до неговиот зет, пријател, верен соборец и истомисленик Ѓурчин Кокале.
Негови наследници се: Апостол (Постол) таткото на Василко Икономов, Михаил, Сирма, Косто (1819-1915), Серафим (1832-1899), Ана, Софија и Злата.


Литература:

  1. Д-р Александар Матковски, Ѓурчин Кокалески, ИНИ, Сопје, 1959
  2. Д-р Блаже Смилевски, Срцепис за Лазарополе, Македонска ризница, Куманово, 1995
  3. Сотир Шошкоски и Васко Поповски, Лазарополе во подалечното и поблиското минато, Скопје, 2003, стр.17.

П О В И К

СЕ ПОВИКУВААТ СИТЕ ЛАЗОРОВЦИ И ПРИЈАТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ ДА ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА СЛЕДНАТА ЖИРО СМЕТКА ОДОБРЕНА ОД МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ПОРАНЕШНИ ЖИТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЖИРО СМЕТКА: 300000003337224
ДЕПОНЕНТ БАНКА: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА

МЕСНА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ ВЕ ПОВИКУВА СИТЕ ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АКЦИЈАТА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ПЛАНОТ ВИКЕНД НАСЕЛБА

Поддржувачи
Совет на Месна Заедница Лазарополе
Здружение на поранешни жители на Лазарополе
Еколошко друштво на Лазарополе
Црковен одбор на Лазарополе
Лазороска младина

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

The Hard One Teskoto Gligor Smokvarski / Тешкото Глигор Смокварски

"Ој овчарче" - Прекрасна мијачка песна.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА
Во тек е продажна изложба на слики од Јана Јованова во KAFE LI. Изложбата ќе биде отворена до 05.мај.2015 година (ул.Анкарска бр 23, Скопје, секој ден од 08:00. до 00:00 часот). Изложени се дела од различни периоди од нејзиното творештво, работени во техниката масло на платно. Сите информации за сликите можете да ги добиете на телефон 075/92-28-30.

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts